Een reis aan het voorbereiden naar Boedapest of Hongarije? Zakelijke of verhuisplannen? Een schoolproject?
Als voormalige correspondenten en gidsen helpen we u graag om wijs te worden uit dit land met zijn bewogen geschiedenis, boeiende cultuur en uitzonderlijke taal, via lezingen in kleiner en groter gezelschap of praktische hulp bij de organisatie van reizen. Daarnaast zijn we beschikbaar als reisbegeleiders.

21 January 2015

Laatste kans voor Rembrandt


Nog even en de tentoonstelling “Rembrandt en de Nederlandse Gouden Eeuw” in het Museum voor Schone Kunsten aan het Heldenplein in Boedapest is alweer ten einde. Zondag 15 februari is de laatste dag om een unieke collectie van meer dan 170 Hollandse meesterwerken, daaronder 20 van Rembrandt, te bekijken. En vanaf maandag de 16e februari is bovendien het hele Museum voor Schone Kunsten dicht. Het gaat volledig op de schop en is op zijn vroegst eind 2017 weer open.

De Rembrandt tentoonstelling is een topper. Volgens experts van een reeks internationale topmusea (waaronder het Rijksmuseum in Amsterdam) is het bijeenbrengen van zoveel buitengewone schilderijen tegenwoordig  eigenlijk niet meer te doen. Misschien dat het Prado in Madrid of het Metropolitan in New York er nog geld voor hebben, maar musea in kleinere landen eigenlijk niet meer. En alleen daarom al is dit een buitenkansje.
Juist omdat het zo’n brede collectie is, is het ook een uitgelezen kans om te zien wat de Nederlandse schilders uit de 17e eeuw zo bijzonder maakt: het gebruik van licht en donker, de uitbeelding van het gewone leven en van (betrekkelijk) gewone mensen, de kleuren, het perspectief.
U hoeft overigens de vaste collectie van het Museum voor Schone Kunsten de komende twee jaar niet helemaal te missen. Een aantal topstukken zal worden tentoongesteld in de Nationale Galerie, het grote museum in het Paleis op de Burchtheuvel.

No comments: