Een reis aan het voorbereiden naar Boedapest of Hongarije? Zakelijke of verhuisplannen? Een schoolproject?
Als voormalige correspondenten en gidsen helpen we u graag om wijs te worden uit dit land met zijn bewogen geschiedenis, boeiende cultuur en uitzonderlijke taal, via lezingen in kleiner en groter gezelschap of praktische hulp bij de organisatie van reizen. Daarnaast zijn we beschikbaar als reisbegeleiders.

23 September 2014

Niet missen: de Donau bij nacht

Boedapest is een prachtige stad, en de Donau speelt daar een hoofdrol in. De rivier is ook niet te

Avondlijke rondvaart
missen, dus iedere bezoeker komt er zeker langs op zijn wandelingen door de stad overdag. Maar de Donau is eigenlijk haast op zijn mooist 's avonds. Alle belangrijke (en onbelangrijkere) gebouwen en standbeelden zijn de afgelopen jaren van sierverlichting voorzien en het effect is buitengewoon feeëriek. Hoewel een wandeling langs de nachtelijke rivier er nog wel eens bij in wil schieten, zou die eigenlijk op ieders lijst van topprioriteiten moeten staan.
Waar je moet wezen voor het mooiste uitzicht is een moeilijke keuze, want beide zijden zijn de moeite waard. Rondvaartboten varen ook 's avonds en bieden uitzicht op beide oevers. Een groot deel van die maatschappijen bieden ook een diner op het water aan, maar zelf raad ik dat af: het eten aan boord is niet echt geweldig, en om de tijd te vullen varen de boten meerdere malen op en neer, want zo lang is het mooiste stuk van de Donau nou ook weer niet. Dan kun je beter gewoon een rondvaartboot nemen en daarna ergens anders lekker gaan eten.
Wie geen boot wil nemen, kan natuurlijk ook midden op een brug van het uitzicht genieten. De mooiste plek daarvoor is waarschijnlijk het midden van de Margit Brug. Er is midden op de brug ook een tramhalte (halte Margitsziget), dus je hoeft niet eens te lopen. De Kettingbrug biedt ook mooi uitzicht, maar en is bovendien kort genoeg om van de ene oever naar de andere te lopen. En uiteraard heb je vanaf de Burcht een prachtig uitzicht, al mis je dan de verlichte burchtheuvel zelf.
De laatste jaren zijn er ook steeds meer restaurants op boten die langs de oever gemeerd liggen, vooral in de buurt van het Vigadó tér. Het uitzicht is daar geweldig, maar hou er rekening mee dat die boten over het algemeen echt voor toeristen, en vaak ook voor grote groepen cateren. De prijzen zijn ernaar, en het eten ook. Verder zijn langs de Duna Korso, de boulevard aan de Pestzijde, meerdere terrassen, ook niet goedkoop, maar vaak beter van kwaliteit.

No comments: