Maak kennis met de cultuur en tradities van de bruisende hoofdstad Boedapest én de natuur van het Hongaarse platteland met onze op maat gesneden programma’s. U beslist wat u wilt, wij regelen het. Stadswandelingen rond diverse thema’s in Boedapest, natuurwandelingen door het natuurgebied langs de Donau of in het heuvelland rond het stadje Vác, een half uur van Boedapest vandaan, fietstochten op het Szentendre-eiland, uitstapjes in de Donaubocht met auto, fiets of boot. Ook verzorgen we concert- en theaterkaarten en andere reserveringen.
Verder bieden wij vlakbij Boedapest, in het barokke stadje Vác, een appartement
direct aan de Donau te huur aan. Het is geschikt voor twee tot zes personen en een perfecte uitvalsbasis voor gezinnen met kinderen of voor mensen die een bezoek aan de hoofdstad willen combineren met wandelen en fietsen in de natuur.
Kijk bij onze rondleidingen en fietstochten door Boedapest of leg ons uw wensen voor uw reis voor, zodat we kunnen kijken of we daar een programma mee kunnen maken.

5 September 2014

Circus, oud en modern

Hungary, Budapest, circus
Modern Hongaars circus: Recirquel
Wie tijdens een bezoek aan Boedapest graag naar een voorstelling wil gaan, maar geen zin heeft in concert of opera, zit met het probleem dat de taal bij veel voorstellingen een ernstige drempel vormt. Er zijn dansvoorstellingen, bijvoorbeeld in het Nationale Danstheater. Maar er is ook altijd het circus, een kunstvorm waarbij taal niet nodig is. En op dat vlak heeft Boedapest veel te bieden, zowel voor liefhebbers van ouderwetse clowns en dompteurs, als voor degenen die de voorkeur geven aan modern circus zoals Cirque de Soleil dat maakt.
Hongarije heeft een echte circuscultuur. Boedapest is een van de weinige steden waar het vaste circus, vroeger een vrij gebruikelijke instelling (Theater Carré in Amsterdam is ook zo begonnen), zich heeft weten te handhaven, er is een Nationaal Hongaars Circus, en de officiële, door de staat gefinancierde circusopleiding is de oudste van Europa in zijn soort.
Het Hoofdstedelijke Circus in het Stadspark, pal naast de dierentuin, heeft een historische link met Nederland, want de eerste directeur, Ed Wulff, was Nederlands-Duits. Na een mislukte poging in Londen bouwde hij in 1891 Europa's eerste vaste circus in Boedapest. Tegenwoordig treden er afwisselend Hongaarse en internationale circusgezelschappen op, meestal van zeer hoge kwaliteit en voor prijzen die aanzienlijk lager liggen dan in Nederland. De discussie over het gebruik van dieren tijdens de voorstelling is in Hongarije bepaald nog niet op gang gekomen, en het is dan ook normaal dat er paarden, roofdieren en olifanten of honden en katten door de piste lopen. 
Maandag en dinsdag zijn rustdagen, de rest van de week zijn er één of meerdere voorstellingen per dag. De meeste voorstellingen zijn 's middags, circus is per slot van rekening een echte familieactiviteit, maar er zijn ook voorstellingen in de avond.
Zoals gezegd, ook voor liefhebbers van modern circus in is Boedapest regelmatig wat te beleven. Trafó, een alternatief theater, heeft met enige regelmaat modern circus op het programma staan. En sinds 2012 heeft Hongarije ook zijn eerste eigen moderne circusgezelschap. Recirquel bestaat uit een groep jonge artiesten die in navolging van het Franse Cirque de Soleil dans, mime en acrobatiek combineren tot één verhaal. De komende maanden treden ze regelmatig op in het Paleis der Kunsten. Kaarten variëren van 10 tot 15 euro. Een geweldige kans om voor een betaalbare prijs een bijzondere voorstelling te zien in een kleine, intieme zaal.

No comments: