Een reis aan het voorbereiden naar Boedapest of Hongarije? Zakelijke of verhuisplannen? Een schoolproject?
Als voormalige correspondenten en gidsen helpen we u graag om wijs te worden uit dit land met zijn bewogen geschiedenis, boeiende cultuur en uitzonderlijke taal, via lezingen in kleiner en groter gezelschap of praktische hulp bij de organisatie van reizen. Daarnaast zijn we beschikbaar als reisbegeleiders.

13 June 2013

22 juni: Nationale Museumnacht

Geen museum, toch open op de Museumnacht
Dit jaar voor de elfde keer organiseert Hongarije in het weekend van de langste dag de nationale Museumnacht. Musea, en niet alleen musea, in het hele land doen mee aan het evenement. Ook bibliotheken, universiteiten, het observatorium, wijnkelders en zelfs een enkel zwembad zijn die avond open voor bezichtiging.
Uiteraard kun je de vaste en wisselende tentoonstellingen bezoeken, maar daarnaast organiseren veel musea speciale voorstellingen of rondleidingen. Zo heeft het Ferenc Hopp museum, gespecialiseerd in Aziatische Kunst, in samenwerking met de Indiase ambassade een avond met Indiase dans en zang en Indiase hapjes. Het Zelnik Goudmuseum aan de overkant heeft een middag en avond met Indonesische dansen, maar ook een mogelijkheid om de kostbare gouden voorwerpen zelf ter hand te nemen.
Het Museum voor Schone Kunsten organiseert diverse programma's, waaronder rondleidingen in het Engels. Ook het Circus in het stadspark staat op het programma, met een doorlopend programma van circusacts. Verder is het Rudas Bad die avond te bezichtigen voor bezoekers, en vanaf 22 uur is het bad open voor nachtelijke zwemmers.
Voor 1500 forint, pakweg 5,5 euro (en 600 forint voor kinderen) kun je - in veel gevallen al vanaf de middag - tot middernacht of later tot pakweg 100 grote, kleine en piepkleine musea en andere deelnemende instellingen in Boedapest in. In die prijs zijn ook eventuele speciale activiteiten inbegrepen, én het openbaar vervoer in de stad. Bovendien rijdt er die avond een speciale museumbus. Elders in Hongarije is de toegang afhankelijk van de normale toegangsprijs van de lokale musea.
Meer informatie is te vinden op de Engelstalige website van de museumnacht. De website geeft een volledig overzicht van alle deelnemende musea, niet alleen in Boedapest, maar ook elders in het land, en van de programma's in die musea. Die programma's zijn overigens niet altijd vertaald. Het is mogelijk om via de website een eigen persoonlijk programma samen te stellen, zodat je die avond niet meer hoeft te puzzelen.

No comments: