Een reis aan het voorbereiden naar Boedapest of Hongarije? Zakelijke of verhuisplannen? Een schoolproject?
Als voormalige correspondenten en gidsen helpen we u graag om wijs te worden uit dit land met zijn bewogen geschiedenis, boeiende cultuur en uitzonderlijke taal, via lezingen in kleiner en groter gezelschap of praktische hulp bij de organisatie van reizen. Daarnaast zijn we beschikbaar als reisbegeleiders.

29 April 2013

Pécs 1: de Zsolnay cultuurwijk.

De Zsolnay cultuurwijk, gevestigd in de oude Zsolnay tegel- en porseleinfabriek aan de rand van het centrum van de stad Pécs, is misschien wel de nummer één toeristische attractie van Hongarije buiten Boedapest geworden. Wie houdt van mooie architectuur, interessante tentoonstellingen, speelgelegenheden voor de kinderen en aangename terrasjes met goede koffie en lekker eten en drinken, kan hier met gemak vele uren doorbrengen.

De 19e-eeuwse industriegebouwen en de rijke villa’s waar ooit de eigenaren woonden zijn tot en met de grote fabrieksschoorstenen en het torentje van de oude ijskelder aan toe opgeluisterd met prachtige kleurige jugendstil versieringen en beelden van Zsolnay porselein. Tegelijk zijn er bij de renovatie 21e-eeuwse gebouwen verrezen waarin moderne activiteiten zijn gevestigd, zoals een galerie voor moderne kunst, een klein wetenschapsmuseum met veel doe-dingen voor jongeren, een supermodern planetarium en diverse afdelingen van de faculteit der kunsten van de Universiteit van Pécs. Dat alles op een parkachtig terrein met bovendien een hele grote speelplaats voor kinderen. Het is een natuurlijk en levendig geheel geworden, waarbij oud en modern elkaar prima aanvullen. Wie wil zien hoe het geheel er voor de renovatie uitzag, kan even naar de fabriekswinkel om de hoek lopen, gelegen naast de poort van het nog werkende deel van de Zsolnay Porselein Fabriek. Dan komt u ook langs het unieke Zsolnay mausoleum waar Vilmos Zsolnay, de man die de fabriek tot bloei bracht, is bijgezet. Het is gebouwd in 1903 door zoon Miklos en ligt op een kleine heuvel naast de fabriek, inmiddels een beetje tegen een jaren zeventig flatwijkje aangeklemd. Maar al dat grauwe beton maakt de kleurige tegels en versieringen alleen maar mooier.


Er zijn in het complex diverse tentoonstellingen over de Zsolnay Porseleinfabriek, die met de uitvinding van winterhard porselein van cruciale betekenis was voor de Hongaarse jugendstil (denk aan de prachtige kleurige daken en gevelversieringen in Boedapest). Er is een grote tentoonstelling over de geschiedenis van de familie en de fabriek, een aparte over het roze porselein en in de Sikorski villa is de zogenaamde Gyugyi verzameling te bewonderen (vazen, beelden en vele andere objecten). U kunt tevens een kijkje nemen in een klein stukje van de moderne fabriek, waar werkneemsters porselein beschilderen en het hele procedé wordt uitgelegd. In een andere mooie oude villa zitten ook nog het Bobita Poppen Theater en een aangenaam koffiehuis, en bij de hoofdingang is een klein oud straatje met winkeltjes (chocola, handschoenen, kleding, tassen e.d.) voor de kooplustigen. Er worden ook allerlei aparte culturele activiteiten georganiseerd zoals een maandelijkse kunstmarkt, muziekfestivals en nog veel meer. En dat alles zonder vlaggen, wimpels en andere nationalistische “kijk ons Hongaren eens fantastisch zijn” protserigheid en opsmuk die je elders wel eens aantreft: simpelweg een buitengewone attractie van zeer hoge kwaliteit die voor zich spreekt. Een “must” voor wie Pécs bezoekt, waar nog veel meer moois te beleven is (maar daarover later meer).

De wijk ligt aan de noordrand van het centrum aan de Zsolnay Vilmos út 37, het verlengde van de oude weg 6. Het is een kwartier lopen vanaf het centrum, ook makkelijk te bereiken met diverse bussen en de auto kunt u of in de buurt van de ingang of in de parkeergarage aan de overkant (alleen te bereiken vanaf het centrum) neerzetten. Het Zsolnay terrein en de speeltuin zijn gratis toegankelijk, voor de diverse musea en attracties moet apart worden betaald (oplopende kortingen naarmate u meer dingen in wilt, dus het is verstandig op voorhand even te kijken wat u wilt. Zie ook www.zskn.hu/index.php?nyelv=english

1 comment:

Air Conditioning Kansas said...

Loveed reading this thank you