Een reis aan het voorbereiden naar Boedapest of Hongarije? Zakelijke of verhuisplannen? Een schoolproject?
Als voormalige correspondenten en gidsen helpen we u graag om wijs te worden uit dit land met zijn bewogen geschiedenis, boeiende cultuur en uitzonderlijke taal, via lezingen in kleiner en groter gezelschap of praktische hulp bij de organisatie van reizen. Daarnaast zijn we beschikbaar als reisbegeleiders.

12 April 2012

Een snelle lunchHongaren eten 's middags warm. Toeristen willen vaak niet eindeloos lunchen. Dat botst. Maar wie op zoek is naar een snel, en goedkoop middagmaal, kan, behalve uiteraard bij de bakker, in Boedapest wel degelijk terecht. Om te beginnen is er een groeiend aantal Turkse zelfbedieningsrestaurants waar je terecht kunt voor een broodje shoarma of, iets uitgebreider, een soep of Turkse stoofpot. Ook zijn er humus-bars met een snelle maaltijd en je vindt op iedere hoek van de straat tegenwoordig wel een McDonalds, Burger King of KFC
Lángos
Maar wie het liever op echt Hongaars houdt, en geen vegetariër is, kan, althans in Budapest,  terecht bij de slager. Veel slagers verkopen niet alleen vlees en beleg, maar hebben ook een afdeling waar je gegrilde kolbász (paprikaworst) of hurka (bloed- of leverworst) kunt krijgen, met een boterham erbij en "zuur", meestal een augurk of de ronde, lieflijk klinkende appelpaprika, die ondanks zijn naam behoorlijk scherp is. Meestal is er ook wel een gegrilde kippenpoot verkrijgbaar. In de zaak staan hoge tafels, waaraan je staande eet. Volkser kan het niet: het is de lunch van heel wat stratenmakers en ander volk dat zwaar werk verricht.
Een andere typisch Hongaarse snelle lunch is de lángos, een soort grote, platte oliebol, formaat pannenkoek, die kokend heet uit de olie geserveerd wordt met zure room, geraspte kaas en/of knoflookolie, naar keuze. Niet voor mensen die aan de lijn doen, wel erg lekker. Kleine eters hebben genoeg aan een lángos met zijn tweeën. Lángostentjes vind je over het algemeen in markthallen en achterafstraatjes en voor anderhalve euro heb je er een rijkelijke maaltijd.
Wie iets minder haast heeft, en graag wil zitten, kan terecht bij de étkezde of de kifőzde. Het eerste is een goedkoop, klein volksrestaurant met een simpele, echt Hongaarse kaart, geblokte kleedjes op tafel, en meestal alleen open voor de lunch. Het tweede lijkt erop, met dat verschil dat er een zelfbedieningsbuffet is. Het aanbod bestaat deels uit gerechten die je zelden elders op de kaart ziet staan zoals főzelék, een soort eenvoudige groentestoofschotel, vaak van zuring, doperwtjes, of spinazie en uit soepen, stoofpotten, kant en klare pastamaaltijden, maar ook gepaneerd vlees en gepaneerde groente is erg populair. Het eten wordt bij de kassa vaak naar gewicht afgerekend. Voor een euro of vier heb je er een uitgebreid middagmaal. 
Een grote kifőzde met een enorm aanbod aan typisch Hongaarse lunchgerechten is de Főzelekfaló of het Ferenciek tere in het vijfde district. De bekendste étkezde is Kádár étterem op het Klauzál tér in het hart van de joodse wijk. De zaak serveert ondermeer typisch Hongaars-joodse gerechten zoals sholet, dat wil zeggen: het recept is oorspronkelijk joods, maar het varkensvlees erin bepaald niet kosher.
Voor al dit soort restaurants en eetgelegenheden geldt overigens: hoe volkser de buurt, hoe meer kans dat je ze tegenkomt.

No comments: