Een reis aan het voorbereiden naar Boedapest of Hongarije? Zakelijke of verhuisplannen? Een schoolproject?
Als voormalige correspondenten en gidsen helpen we u graag om wijs te worden uit dit land met zijn bewogen geschiedenis, boeiende cultuur en uitzonderlijke taal, via lezingen in kleiner en groter gezelschap of praktische hulp bij de organisatie van reizen. Daarnaast zijn we beschikbaar als reisbegeleiders.

18 January 2012

De Budapest Card, nuttig of niet?

Budapest, zoo, art nouveau
Ingang Dierentuin
Al zullen Hongaren het niet altijd met me eens zijn, het openbaar vervoer in Boedapest verdient een pluim. Het rijdt frequent en is fijnmazig, en eigenlijk ben je gek als je in Boedapest in de auto stapt. Er is één maar: als je op losse kaartjes rijdt, is het belachelijk duur. Dat komt door het totaal verouderde kaartjessysteem, waarbij je iedere keer dat je overstapt, opnieuw moet afstempelen. En met losse kaartjes die (prijzen 2013) 350 forint, iets van 1,20 euro kosten, tikt dat rap aan.
Een abonnement is de oplossing, en veel toeristen schaffen daarom de Budapest Card aan. Die maakt het niet alleen mogelijk om 48 of 72 uur onbeperkt door de stad te rijden, maar geeft ook kortingen op tal van attracties in Boedapest, van musea tot boottochten, rondleidingen en zwembaden. Vroeger was een aantal attracties, zoals  het Museum voor Schone Kunsten op het Hősök tere, de Nationale Galerie en het Museum voor de Geschiedenis van Boedapest zijn helemaal gratis, maar dat is inmiddels afgeschaft. Alleen de toegang tot de dierentuin is nog steeds gratis. Bovendien is er een duurdere 48-uur kaart, waarmee je gratis op de Hop on-Hop off toeristenbussen kunt. De overige kortingen met de Budapest Card kunnen variëren van 10 tot 50 procent.
Wie het vooral om het openbaar vervoer te doen is, is aanzienlijk goedkoper uit met de gewone 24 en 72  openbaar vervoerkaarten. Een kaart voor 24 uur (geldig op de metro, tram, bus en trolley) kost 1650 forint, een driedaagse kaart 4150 forint. Een weekkaart is naar verhouding nog goedkoper: 4950 forint. En dan heb je nog dagkaarten voor groepen, waarmee je met twee tot vijf personen 24 uur lang voor in het totaal 3300 forint onbeperkt door de stad kunt reizen. Alle kaarten zijn geldig vanaf het uur dat erop wordt geschreven.  En wie 65 jaar of ouder is, reist sowieso gratis, op vertoon van een kopie van zijn paspoort.
De driedaagse Budapest Card kost 7900 forint. Dat is 3750 forint verschil  met de gewone driedaagse openbaar vervoer kaart. Een Budapest Card voor 24 uur kost 3900 forint, 2250 forint meer dan de gewone openbaar vervoer kaart. Voor groepen wordt het verschil nog veel groter: als je met zijn vieren bent, betaal je met een groepskaart voor het openbaar vervoer slechts 3300 forint, en met vier Budapest Cards 15600 forint.
Hoe dan ook, de prijsverschillen zijn best groot, en dat geld haal je er niet zo maar uit met de kortingen die je krijgt. Wie maar een paar dagen in Boedapest is, kan per slot van rekening maar een beperkt aantal musea bezoeken. Een bezoek aan de dierentuin (overigens zeker de moeite waard) zal, behalve voor ouders met kinderen, waarschijnlijk zelden hoog op de prioriteitenlijst staan, zelfs als het gratis is. Wie echt veel activiteiten plant waar hij voor moet betalen, kan profijt van de Budapest Card hebben, maar in veel gevallen ben je waarschijnlijk goedkoper uit als je een dagkaart of een meerdaagse openbaar vervoerkaart aanschaft en bij dat enkele museum gewoon de volle mep betaalt. Overigens: kinderen (gyerek), families (család) en 65+'ers (nyugdijás) krijgen in veel gevallen sowieso korting. Ouders met kinderen doen er goed aan om op prijslijsten te kijken naar de aanwijzing "családjegy".

13 comments:

Smitje said...

Goede informatie, maar wat is BVK

Trivel

Runa Hellinga said...

Terechte vraag. Het Boedapester openbaar vervoerbedrijf. Ik heb het in de tekst ook aangepastz

John Eisses said...

Klopt. Ik heb de Boedapest card gekocht en ondervonden dat het voordeel wel tegenvalt. Zo bleek de Hongaarse Nationale Gallerie helemaal niet gratis, maar met korting. Volgende keer een OV-kaart!

Nathalie said...

Waar kan ik zo'n BoedepestCard kopen?

Runa Hellinga said...

Met het openbaar vervoer? Hangt van de leeftijd van de kinderen af. /m 6 jaar rijden ze gratis, daarna hebben ze een kaartje nodig. Als je veel met het openbaar vervoer wilt, is een dagkaart, of een driedaagse kaart waarschijnlijk de moeite waard.

Anonymous said...

Waar kan zo'n 3daagse pas gekocht worden? Op de luchthaven al?

Runa Hellinga said...

Inderdaad al op de luchthaven, bij het toeristenbureau. Of in de stad bij het toeristenbureau en sommige metrostations.

Anonymous said...

Op de website van de luchthaven van Budapest wordt je verwezen naar de dure kaart waar je ook de kortingen op krijgt.
Waar is de gewone kaart te verkrijgen?

Anonymous said...

kan ik met de openbaarvervoerkaart ook al gebruiken om van het vliegveld naar boedapest centrum te reizen

Runa Hellinga said...

De openbaar vervoerkaart is inderdaad al geldig vanaf het vliegveld en is ook op het vliegveld te koop.

Anonymous said...

Ik heb in 2014 de 48 uur budapest card gekocht bij de luchthaven. Met de kaart kon in de bus en daarna de metro naar het centrum van Boedapest reizen. De reis duurde iets meer dan 1 uur als ik me niet vergis. Voordelen van de Budapest card zijn volgens mij: gratis 2x city tour met een gids (1 voor de Boeda kant en 1 voor de Pest kant) en ook gratis naar een thermebad, lekker even voor terugreis naar NL in warm water zwemmen. Vooral de gratis inbegrepen city tour vond ik erg leuk want dan hoefde ik niet zelf te bedenken welke plekken ik wilde bekijken en geen gezeur met Google maps volgen. Ik ben niet goed met GPS volgen, bijna altijd verdwalen. Gewoon lekker met de gids meelopen.

Unknown said...

Ik ben 65+, kan je op het openbaar vervoer als buitenlander gratis rijden?
Reeds vanaf luchthaven?

Unknown said...

Ja, mits op vertoon van uw identiteitskaart