Maak kennis met de cultuur en tradities van de bruisende hoofdstad Boedapest én de natuur van het Hongaarse platteland met onze op maat gesneden programma’s. U beslist wat u wilt, wij regelen het. Stadswandelingen rond diverse thema’s in Boedapest, natuurwandelingen door het natuurgebied langs de Donau of in het heuvelland rond het stadje Vác, een half uur van Boedapest vandaan, fietstochten op het Szentendre-eiland, uitstapjes in de Donaubocht met auto, fiets of boot. Ook verzorgen we concert- en theaterkaarten en andere reserveringen.
Verder bieden wij vlakbij Boedapest, in het barokke stadje Vác, een appartement
direct aan de Donau te huur aan. Het is geschikt voor twee tot zes personen en een perfecte uitvalsbasis voor gezinnen met kinderen of voor mensen die een bezoek aan de hoofdstad willen combineren met wandelen en fietsen in de natuur.
Kijk bij onze rondleidingen en fietstochten door Boedapest of leg ons uw wensen voor uw reis voor, zodat we kunnen kijken of we daar een programma mee kunnen maken.

17 December 2011

Goedkoop uit eten in Hongarije

Hongarije is geen euro-land. Dat heeft nadelen, vooral voor de eigen bevolking, want de Hongaarse forint is geen erg sterke munt. Maar voor buitenlandse vakantiegangers heeft het een plezierig voordeel: Hongarije behoort op dit moment tot de goedkoopste vakantielanden van Europa. Zeker uit eten gaan kost voor Nederlandse begrippen zeer weinig.


Zeker op het platteland ga je voor een habbekrats uit eten en heb je voor pakweg vijf euro een hoofdmaaltijd En dan gaat het meestal om een bord eten waar je een hele dag op voort kunt. Veel Hongaarse restaurants beschouwen grote porties als een bewijs van kwaliteit, en de soepen die ze als voorgerecht serveren, zijn voor menige buitenlandse bezoeker een goede hoofdmaaltijd. 
Gelukkig zijn ze ook heel soepel. Er worden  zelden kindermenu's aangeboden, maar als je erom vraagt kun je (ook als volwassene) vrijwel altijd een halve portie krijgen, al is dat vaak tegen driekwart van de prijs. Obers doen ook zelden moeilijk als je om een extra bord vraagt, zodat je een maaltijd met zijn tweeën kunt delen. En ze zijn flexibel: als de een graag alleen een toetje wil, en de ander juist alleen een soep of een hoofdgerecht, wordt daar ook niet moeilijk over gedaan, en beide gerechten worden zonder gelijktijdig opgediend, zodat je samen kunt eten.
Boedapest is uiteraard duurder, zoals iedere grote stad, maar ook daar vallen de prijzen dankzij de goedkope forint heel erg mee. Een kop koffie in het centrum van de stad kost pakweg 1,5 euro, en of je nu op het terras gaat zitten of binnen in het café maakt niet veel uit. Zelfs in de duurste restaurants vind je meestal nog wel een paar hoofdgerechten op de menukaart voor rond de acht tot tien euro, en er zijn in het centrum tal van uitstekende restaurants te vinden waar je voor heel wat minder terecht kunt. 
Een aanrader zijn de lunchmenu's, vooral bedoeld voor Hongaren die in de buurt van het restaurant werken. Bij sommige toprestaurants, waar a la carte eten redelijk aan de prijs is, krijg je voor vier tot vijf euro met een lunchmenu voor vijf euro tot acht een complete drie gangen maaltijd. Wat je ook steeds vaker ziet, zijn vaste prijzen voor twee of drie gangen naar keuze.

Tips voor interessante lunchmenu's

Café Gerlóczy, Frans aandoend restaurant met in de zomer een prachtig terras op een klein pleintjes
1052 Budapest, V. Gerlóczy u. 1.

Kárpátia étterem. Vooral beroemd vanwege de prachtig gedecoreerde muren. Traditioneel Hongaars, en 's avonds behoorlijk duur. Middagmenu 2 gangen 1500 forint (5 euro) drie gangen 1800 forint (6 euro). Wel even naar vragen, want de menu's richten zich op Hongaren.
Ferenciek tere 7-8

Menza, zeer populair restaurant op het Ferenc Liszt tér. Ingericht als een kantine uit de jaren zeventig. Het lunchmenu van twee gangen voor 990 forint sluit op dat thema aan met simpele groentestoofschotels en soepen die je zelden elders in restaurants vindt.

Abszint,. Gerenomeerd, Frans aandoend bistro-restaurant met internationale keuken. Lunchmenu twee gangen 1390 forint. 
Andrássy út 34

Pesti Lampás. Restaurant op een overdekte binnenplaats van het Ybl paleis.
drie gangen voor 1350 forint. 
Károlyi Mihály u. 12.