Een reis aan het voorbereiden naar Boedapest of Hongarije? Zakelijke of verhuisplannen? Een schoolproject?
Als voormalige correspondenten en gidsen helpen we u graag om wijs te worden uit dit land met zijn bewogen geschiedenis, boeiende cultuur en uitzonderlijke taal, via lezingen in kleiner en groter gezelschap of praktische hulp bij de organisatie van reizen. Daarnaast zijn we beschikbaar als reisbegeleiders.

24 January 2012

Het Gellértbad: vooral op zondag een bezoek waard

Thermaalgedeelte in het Gellértbad
Boedapest adverteert zichzelf als het grootste kuuroord ter wereld, en terecht. Heel Hongarije is gebouwd op een enorme bel heet water, en wie daarvan wil profiteren, heeft in Boedapest een ruime keuze. Aan de ene kant zijn er de Turkse baden, de meest zichtbare erfenis van anderhalve eeuw Turkse bezetting. Daarnaast zijn rond de vorige eeuwwisseling en daarna meerdere thermaalbaden gebouwd. Het Gellért- en het Széchenyibad zijn het bekendste, en worden in iedere reisgids aangeraden.
Mijn eigen voorkeur gaat uit naar het Széchenyibad, waar je, omringd door classicistische beelden, midden in de winter in een bassin met een temperatuur van 37 graden kunt dobberen, terwijl de sneeuw op je neer dwarrelt. En het heeft meer te bieden dan dat: buiten is, behalve dit warme bad, een iets minder warm bad met een soort wildwaterbaan en een zwembad, en in de bijgebouwen vind je allerlei hete, minder hete en ijskoude baden, plus een sauna. Toeristen gaan meestal via de achteringang naar binnen, maar een ommetje via de hoofdingang, die toegang geeft tot het echte thermaalbad waar vooral mensen op doktersvoorschrift heengaan, is een aanrader vanwege de fraaie mozaïeken.
Hoewel het Gellértbad in de meeste gidsen bovenaan prijkt als badattractie,

18 January 2012

De Budapest Card, nuttig of niet?

Budapest, zoo, art nouveau
Ingang Dierentuin
Al zullen Hongaren het niet altijd met me eens zijn, het openbaar vervoer in Boedapest verdient een pluim. Het rijdt frequent en is fijnmazig, en eigenlijk ben je gek als je in Boedapest in de auto stapt. Er is één maar: als je op losse kaartjes rijdt, is het belachelijk duur. Dat komt door het totaal verouderde kaartjessysteem, waarbij je iedere keer dat je overstapt, opnieuw moet afstempelen. En met losse kaartjes die (prijzen 2013) 350 forint, iets van 1,20 euro kosten, tikt dat rap aan.
Een abonnement is de oplossing, en veel toeristen schaffen daarom de Budapest Card aan. Die maakt het niet alleen mogelijk om 48 of 72 uur onbeperkt door de stad te rijden, maar geeft ook kortingen op tal van attracties in Boedapest, van musea tot boottochten, rondleidingen en zwembaden. Vroeger was een aantal attracties, zoals  het Museum voor Schone Kunsten op het Hősök tere, de Nationale Galerie en het Museum voor de Geschiedenis van Boedapest zijn helemaal gratis, maar dat is inmiddels afgeschaft. Alleen de toegang tot de dierentuin is nog steeds gratis. Bovendien is er een duurdere 48-uur kaart, waarmee je gratis op de Hop on-Hop off toeristenbussen kunt. De overige kortingen met de Budapest Card kunnen variëren van 10 tot 50 procent.
Wie het vooral om het openbaar vervoer te doen is, is aanzienlijk goedkoper uit met de gewone 24 en 72  openbaar vervoerkaarten. Een kaart voor 24 uur (geldig op de metro, tram, bus en trolley) kost 1650 forint, een driedaagse kaart 4150 forint. Een weekkaart is naar verhouding nog goedkoper: 4950 forint. En dan heb je nog dagkaarten voor groepen, waarmee je met twee tot vijf personen 24 uur lang voor in het totaal 3300 forint onbeperkt door de stad kunt reizen. Alle kaarten zijn geldig vanaf het uur dat erop wordt geschreven.  En wie 65 jaar of ouder is, reist sowieso gratis, op vertoon van een kopie van zijn paspoort.
De driedaagse Budapest Card kost 7900 forint. Dat is 3750 forint verschil  met de gewone driedaagse openbaar vervoer kaart. Een Budapest Card voor 24 uur kost 3900 forint, 2250 forint meer dan de gewone openbaar vervoer kaart. Voor groepen wordt het verschil nog veel groter: als je met zijn vieren bent, betaal je met een groepskaart voor het openbaar vervoer slechts 3300 forint, en met vier Budapest Cards 15600 forint.
Hoe dan ook, de prijsverschillen zijn best groot, en dat geld haal je er niet zo maar uit met de kortingen die je krijgt. Wie maar een paar dagen in Boedapest is, kan per slot van rekening maar een beperkt aantal musea bezoeken. Een bezoek aan de dierentuin (overigens zeker de moeite waard) zal, behalve voor ouders met kinderen, waarschijnlijk zelden hoog op de prioriteitenlijst staan, zelfs als het gratis is. Wie echt veel activiteiten plant waar hij voor moet betalen, kan profijt van de Budapest Card hebben, maar in veel gevallen ben je waarschijnlijk goedkoper uit als je een dagkaart of een meerdaagse openbaar vervoerkaart aanschaft en bij dat enkele museum gewoon de volle mep betaalt. Overigens: kinderen (gyerek), families (család) en 65+'ers (nyugdijás) krijgen in veel gevallen sowieso korting. Ouders met kinderen doen er goed aan om op prijslijsten te kijken naar de aanwijzing "családjegy".

13 January 2012

Een bezoek aan Boedapest in sneltreinvaart

Hongaarse wandelpaden ontraadseld

Hongarije is een ideaal wandelland. De heuvels en bergen zijn zelden erg stijl en er zijn maar weinig plekken waar meer van een wandelaar wordt gevraagd dan een goed stel benen. Overal vind je veldwegen en bospaden en zeer zelden loop je tegen een hek of een bord aan dat de doorgang aan. Met 373 waargenomen vogelsoorten, een rijke flora en tal van vlindersoorten die in West-Europa niet of nauwelijks voorkomen, is er voor wandelaars natuurliefhebbers in Hongarije veel te beleven. Steeds meer dorpen ontdekken dat. Om toeristen te trekken zetten ze de laatste tijd wandelpaden uit in hun omgeving. Maar ook in de directe omgeving van Boedapest kun je prima wandelen. Direct aan de rand van Boeda begint een uitgestrekt natuurgebied met tal van wandelpaden. Een simpele stadsbus is genoeg om er te komen. Normafa, bereikbaar met bus 21 vanaf het Széll Kálman tér, biedt bijvoorbeeld een prachtig uitzicht over de stad, je vindt er een paar restaurants en café's, een station van de Kindertrein, een reeks wandelpaden en in de winter een hoop wintervertier. Van veel gebieden bestaan gedetailleerde kaarten en zeker in natuurgebieden is vaak een fijnmazig net van wandelingen uitgezet. Makkelijk is dat overal in het land hetzelfde markeringssysteem wordt gebruikt,