Een reis aan het voorbereiden naar Boedapest of Hongarije? Zakelijke of verhuisplannen? Een schoolproject?
Als voormalige correspondenten en gidsen helpen we u graag om wijs te worden uit dit land met zijn bewogen geschiedenis, boeiende cultuur en uitzonderlijke taal, via lezingen in kleiner en groter gezelschap of praktische hulp bij de organisatie van reizen. Daarnaast zijn we beschikbaar als reisbegeleiders.

6 June 2019

Dienstregelingen

Foto Runa Hellinga
Treinstation in Vác
Boedapest heeft uitstekend openbaar vervoer, maar wie buiten de stad met bus of trein wil reizen, moet er rekening mee houden dat er naar verhouding vaak weinig bussen en vooral treinen rijden. Vooral op grote, doorgaande routes valt de frequentie vaak tegen.
De logica achter de dienstregelingen is soms ook ernstig zoek, soms wordt een dorp plots aangedaan door een aantal bussen vlak achter elkaar, en daarna uren niets meer. Maar wie de tijd heeft, bereid is om soms op vreemde tijden van huis te gaan en tussendoor ergens te wachten, kan met het openbaar vervoer haast overal komen.
Dat bussen en treinen vaak ouder zijn, lang niet altijd airconditioning hebben en in de winter vaak veel te warm (of anders juist ijskoud zijn), moet je ook op de koop toe noemen. Daar staat tegenover: het Hongaarse openbaar vervoer is goedkoop. Dat geldt vooral voor de trein, en vooral als je lange afstanden reist: het tariefsysteem zit zo in elkaar dat je per kilometer minder betaalt naarmate je verder reist. En EU-burgers boven de 65 betalen in principe niets, niet alleen in Boedapest, maar ook daarbuiten. Dat is overigens niet helemaal waar als het om de trein gaat: op sommige routes heb je een aanvullend kaartje nodig, en daarvoor moet je ook als 65-plusser betalen.
Het grootste probleem is misschien wel om uit te vinden hoe je ergens moet komen. Een simpele treinreis gaat nog wel, maar zodra je over moet stappen, wordt het lastiger. Naar een station toegaan is niet altijd een oplossing, want het personeel spreekt zelden een buitenlandse taal. Maar zoals bij bijna alles vandaag de dag: het internet geeft antwoord. 
De Hongaarse spoorwegen hebben hun dienstregeling behalve in het Hongaars ook in het Engels en Duits. Je kunt er alleen treinen vinden, ook naar stations in omringende landen. Bovendien kun je via de site kaartjes bestellen.
Daar moet je wel enig geduld voor hebben, want ze vragen je het hemd van het lijf (zo willen ze van iedere passagier de voor- en achternaam weten, en zijn of haar geboortedatum). Voor simpele, korte ritten is het online-ticketsysteem nog wel te behappen. Maar zodra je extra wil of moet kopen, zoals fietskaartjes, gezinskaarten of aanvullende kaartjes, is een bezoek aan een station waarschijnlijk makkelijker. Althans, als er een station in de buurt is.
Ook de interlokale busmaatschappij Vólan heeft een Engelstalige dienstregeling, al is daar wat op af te dingen: je tikt de naam van een plaats in, en ziet vervolgens een lijst met alle bussen die die plaats aandoen. 
Maar voor wie over moet stappen, en sowieso niet zeker weet welk vervoermiddel het handigste is, is de site https://menetrendek.hu/ verreweg de meest praktische, omdat die zowel de bus, als de treinverbindingen zoekt, en aangeeft hoeveel overstaptijd je hebt. Een beetje zoals het Nederlandse 9292, alleen is de site helaas alleen in het Hongaars. 

Daarom bij deze een korte stoomcursus Hongaars voor reizigers:

Je kunt bij menetrendek (wat overigens dienstregelingen betekent) zoeken op plaatsnaam. Honnan betekent waarvandaan en hova waarheen. 
Daarnaast kun je zoeken op vertrektijd (indulás), aankomsttijd (érkezés) en reistijd. De site geeft het aantal overstappen (átszállás), het aantal kilometers en de totale reistijd aan. Als je een bepaalde reis aanklikt, wordt bij iedere overstap ook aangegeven hoeveel minuten (perc) daarvoor nodig zijn.
Klikken op de tab visszaút geeft je de opties voor de terugweg.

No comments: