Een reis aan het voorbereiden naar Boedapest of Hongarije? Zakelijke of verhuisplannen? Een schoolproject?
Als voormalige correspondenten en gidsen helpen we u graag om wijs te worden uit dit land met zijn bewogen geschiedenis, boeiende cultuur en uitzonderlijke taal, via lezingen in kleiner en groter gezelschap of praktische hulp bij de organisatie van reizen. Daarnaast zijn we beschikbaar als reisbegeleiders.

19 March 2018

Jazzconcert met diner

foto: Runa Hellinga
Concert in de Opus Jazz Club
Liefhebbers van moderne muziek komen in de grotere concertzalen in Boedapest niet echt aan hun trekken, maar wie geïnteresseerd is in muziek van de 20ste eeuw, komt in het Budapest Music Center zeker aan zijn trekken. 
Het centrum heeft een concertzaal, waar regelmatig componisten als Bartok, Ligeti en Kurtag regelmatig op het programma staan, evenals buitenlandse moderne componisten. Daarnaast komen er bijzondere uitvoeringen van klassieke stukken en wereldmuziek aan bod.
Belangrijk onderdeel van het BMC is de Opus Jazz Club, in het restaurant van het muziekcentrum. Het idee is dat van een ouderwetse club: je luistert naar muziek terwijl je ondertussen wat eet en wat drinkt. De concerten zijn twee keer per week, en beginnen om acht uur 's avonds. Er treden veel Hongaarse jazzmusici op, maar ook internationale artiesten
Reserveren is noodzakelijk, en moet in twee delen gebeuren: je bestelt via de website van het BMC, kaartjes voor het concert (pas op, je krijgt alleen een bestelbewijs, het kaartje zelf moet je met dat bestelbewijs voor het concert nog bij de kassa afhalen), en reserveert daarnaast apart een tafeltje in het restaurant (email info@opusjazzclub.hu, telefoon +36 1 216 7894). 
De concerten beginnen om acht uur, maar je kunt al eerder in het restaurant terecht, en wie in rust wil eten, doet er goed aan om een uur of zeven aan tafel aan te schuiven. Het streven is toch dat obers tijdens de muziek niet constant heen en weer lopen, dus wie laat komt, krijgt zijn eten erg snel.
De eerlijkheid gebiedt te zeggen: het eten is niet vreselijk goed. Sommige gerechten klinken indrukwekkender dan ze zijn en het is verstandig om te kiezen voor gerechten die geen ingewikkelde bereiding vereisen. Mijn risotto was bijvoorbeeld veel te droog en het gerecht van mijn disgenoot, een tosti met daarnaast gerookte eend en appelmoes op zijn zachtst gezegd een verrassende combinatie (toegegeven, hij had zich niet gerealiseerd dat een croque monsieur een tosti was). 
Maar ze hebben een aantal salades, stoofgerechten en daarnaast 'concerthapjes', zoals tortillachips met avocado en kaassaus, of frietjes, die een veiligere optie bieden. De rode huiswijn is overigens uitstekend, de verse limonade zag er ook aantrekkelijk uit, op het bier was niets aan te merken en de hele combinatie van eten en concert zorgt zeker voor een heel genoeglijk avondje uit. 

No comments: