Een reis aan het voorbereiden naar Boedapest of Hongarije? Zakelijke of verhuisplannen? Een schoolproject?
Als voormalige correspondenten en gidsen helpen we u graag om wijs te worden uit dit land met zijn bewogen geschiedenis, boeiende cultuur en uitzonderlijke taal, via lezingen in kleiner en groter gezelschap of praktische hulp bij de organisatie van reizen. Daarnaast zijn we beschikbaar als reisbegeleiders.

4 January 2018

Vooraf online tickets kopen is zeker verstandig

Foto Runa Hellinga
Concertzaal van de Liszt Academie
Wie in Boedapest een voorstelling wil bezoeken, doet er goed aan op tijd plaatsen te boeken, dat wil zeggen echt ruim voor vertrek, want zeker klassieke concerten zijn vaak snel uitverkocht. Gelukkig maakt het internet dat tegenwoordig een stuk simpeler dan vroeger. Uiteraard hebben organisaties als de Opera en de concertzalen van het Paleis der Kunsten en de Liszt Ferenc Muziekacademie hun eigen websites met programma-overzichten. Maar wie overzicht wil krijgen wat er op een bepaalde datum allemaal gaande is, kan ook terecht op een aantal programma-sites die meteen de optie bieden om tickets te kopen.
De grootste sites zijn jegymester.hu en jegy.hu. Hun aanbod beperkt zich niet alleen tot concerten en toneelvoorstellingen, je kunt er ook museumkaartjes voor tentoonstellingen en tickets voor sportevenementen boeken. Beide bieden tickets aan voor concerten en evenementen in en buiten Boedapest en de mogelijkheid om op datum, categorie en plaats te selecteren. Jegymester is bovendien de officiële verkoper van kaartjes voor de rondleidingen in het parlement.
Beide sites behartigen de kaartverkoop voor grote culturele instellingen als voor kleinere podia en clubs. Opmerkelijk is dat Jegy op het eerste gezicht bij sommige zalen meer concerten aanbiedt dan Jegymester, maar wie goed kijkt, ziet dat dat komt omdat Jegymester alleen die voorstellingen laat zien waar nog kaartjes voor te krijgen zijn. 
Beide hebben officieel een Engelstalige site, hoewel die bij Jegymester beter functioneert dan bij Jegy. Af en toe Google Translate erbij gebruiken kan, ondanks de soms verrassende vertalingen, hoe dan nuttig zijn. Maar wie over een bepaald concert of een bepaalde voorstelling echt meer informatie wil, kan vaak het beste naar de website van de organisator gaan. Die hebben meestal (maar helaas ook niet altijd), wel een Engelse versie.
Overigens, programma-aanbieders hebben over het algemeen ook een eigen ticketverkoop, al word je ook daar vaak doorgestuurd naar een online-ticketbureau als Jegy. Sommige grote evenementen, zoals het Sziget-festival, houden de verkoop van tickets geheel in eigen hand en hun aanbod zul je op de ticketsites dus niet vinden. Wie iets niet kan vinden op de ticketsites, doet er dus goed aan om even bij de organisatoren zelf te kijken.
Betalen kan eigenlijk alleen gelijktijdig met het boeken, met een creditcard. De online-betalingen lopen vrijwel altijd via de Hongaarse OTP-bank, soms ook via andere banken als de CIB of de Budapest Bank. Paypal begint in Hongarije populairder te worden, maar helaas maken de ticketsites er nog geen gebruik van.
De betalingswebsites zijn over het algemeen in het Hongaars, maar wijzen zich min of meer vanzelf, zeker als je eenmaal weet dat kártyaszám kaartnummer betekent en dat név naam is. Wat even iets is om op te letten, is dat de OTP behalve de gewone creditcard-gegevens ook wil weten welke bank (of organisatie) de kaart heeft uitgegeven. Het het vakje waar dat ingevuld moet worden, staat ergens rechtsboven en je kijkt er makkelijk overheen.

No comments: