Een reis aan het voorbereiden naar Boedapest of Hongarije? Zakelijke of verhuisplannen? Een schoolproject?
Als voormalige correspondenten en gidsen helpen we u graag om wijs te worden uit dit land met zijn bewogen geschiedenis, boeiende cultuur en uitzonderlijke taal, via lezingen in kleiner en groter gezelschap of praktische hulp bij de organisatie van reizen. Daarnaast zijn we beschikbaar als reisbegeleiders.

29 June 2017

Van en naar het vliegveld

Liszt Ferenc Airport
Van en naar het vliegveld, het blijft een onderwerp om over te schrijven, al was het maar omdat die trip vrijwel overal ter wereld met een beetje pech het duurste ritje is dat je maakt tijdens je bezoek. Bij de verschillende opties die Boedapest al had, komt vanaf 8 juli een directe busverbinding van het openbaar vervoer die vertrekt vanaf het Deák tér in het centrum van Pest. De bus vereist een speciaal buskaartje en de rit wordt met 900 forint (een kleine drie euro) iets duurder dan de goedkoopste optie met het gewone openbaar vervoer, metrolijn M3 naar eindpunt Köbánya en van daaruit met snelbus 200E naar het vliegveld, die twee euro kost.
De nieuwe 100E is duidelijk herkenbaar aan het grote opschrift 'Airport'. De bus stopt behalve op startpunt Deák tér ook bij het Kálvin tér en verder nergens. De eerste bus vertrekt zeven dagen per week om 4 uur 's ochtends vanuit het centrum, nog voor de eerste metro gaat. De eerste twee bussen 's ochtends hebben nog een extra halte bij het Astoriahotel. Vanaf het vliegveld vertrekt de laatste bus om half één 's nachts, zodat ook de laatste reizigers die op het vliegveld aankomen, hem kunnen halen.
Er is maar één maar: voorlopig rijdt de bus niet vaker dan twee keer per uur. Wie weet dat Boedapest jaarlijks twee miljoen bezoekers ontvangt en ook hoe druk de huidige buslijn naar het vliegveld, de 200E vanaf metrostation Köbánya kan zijn, realiseert zich dat dat erg weinig is. De meeste reizigers zullen er waarschijnlijk graag een euro extra voor overhebben om meteen in het centrum van de stad te worden afgezet. Tot de BKK inziet dat er waarschijnlijk meer bussen op deze lijn nodig zijn, is het dus een kwestie van op tijd zijn om een plekje te bemachtigen.
Wie bereid is wat meer geld uit te geven, en zeker te zijn van een zitplaats, kan ook nog terecht bij Flibco, een nieuwe shuttle service die dagelijks zo'n 48 keer op en neer pendelt tussen de luchthaven en meerdere haltes in Boedapest. De shuttles stoppen bij het Nyugati-station, het Keleti-station, het Déli-station, Deák tér en het Népligeti Park. Kosten: 9 euro per persoon. Vooral interessant voor één of twee reizigers, want met zijn drieën ben je met een betrouwbare taxi niet zo heel veel meer geld kwijt. 

1 comment:

Karin said...

Hoi, Ik was jou blog al eens eerder tegen gekomen en vind hem zeer informatief. Ik zit nu met een vraag inzake het OV en moest gelijk aan dit blog denken. Typisch dat het laatste bericht daar dan ook nog over gaat.

Mijn vraag gaat over de treim van Siofok naar Deli. Ik wil een e-ticket boeken op de MAV site voor 26-7. Ik zie daar om 13:04 2x de 1865 vertrekken. Maar 1x is hij met InterCity toeslag en 1x zonder. Het is precies dezelfde trein, maar het scheelt 200 ft. En ik snap eigenlijk het onderscheid niet.

Ik ben eigenlijk bang dat ik nog een naheffing in de trein krijg als ik de ticket zonder IC neem...

Weet jij/jullie waarom dit is?