Een reis aan het voorbereiden naar Boedapest of Hongarije? Zakelijke of verhuisplannen? Een schoolproject?
Als voormalige correspondenten en gidsen helpen we u graag om wijs te worden uit dit land met zijn bewogen geschiedenis, boeiende cultuur en uitzonderlijke taal, via lezingen in kleiner en groter gezelschap of praktische hulp bij de organisatie van reizen. Daarnaast zijn we beschikbaar als reisbegeleiders.

9 January 2016

Medische hulp

Foto Runa Hellinga
Ziekenhuiskamer in Hongarije
Je wilt er niet aan denken, maar helaas kan een mens ook tijdens zijn vakantie ziek worden. Altijd vervelend, en zeker in een land waar de gezondheidszorg naar Nederlandse verhoudingen behoorlijk ouderwets is en lang niet alle artsen een buitenlandse taal spreken. Daarom bij deze wat tips die u hopelijk nooit nodig hebt.

Reisverzekering, ja of nee?


De Nederlandse basisverzekering dekt in principe de kosten van medische zorg in Hongarije. Dat wil zeggen: als je voor die medische zorg naar een gewone huisarts gaat of naar een openbaar ziekenhuis. Wel vragen artsen en medische instellingen om een Europese ziekteverzekeringskaart. Die moet in Nederland bij de zorgverzekeraar worden aangevraagd.
Die basisverzekering garandeert in ieder geval dat je nooit van medische hulp verstoken bent, maar wie in noodgevallen terug naar Nederland gevlogen wil kunnen worden, of wie een beroep wil kunnen doen op de particuliere gezondheidszorg, kan beter wel een aanvullende reisverzekering afsluiten. Sommige creditcards vergoeden zulke kosten ook, als de reis met de kaart is geboekt. Even de voorwaarden nalezen, dus.

Particulier of openbaar?

Om heel eerlijk te zijn: als je de keuze hebt, is die vraag simpel te beantwoorden: ga als het even kan naar een particuliere instelling. De normale ziekenhuizen zijn in veel gevallen zwaar verouderd, hebben lange wachttijden en het personeel spreekt zelden een buitenlandse taal. Mocht je toch naar een ziekenhuis moeten, neem dan als het kan wc-papier en iets te eten en drinken mee, want dat is er meestal niet.
Er zijn verschillende particuliere klinieken in Boedapest die ambulante zorg op tal van terreinen aanbieden. Even bellen van tevoren is aan te bevelen, zeker in het weekend, wanneer de klinieken eigenlijk allemaal met oproepartsen werken. In de meeste klinieken is ook tandheelkundige zorg aanwezig.
- Firstmed, op Hattyú utca 14 aan de Boedakant heeft een volledig Engelstalige staf en een 24/7 telefonische hulpservice (0036-1224 9090) die doorverbindt naar de arts van dienst. Die arts kan advies geven, komt eventueel thuis langs, of zorgt voor opname in het beste ziekenhuis.
- Medicover heeft twee klinieken in Boedapest ( op de Teréz körut. 55-57 in Pest en op de Alkotás utca 50 in Buda) en ook nog servicepunten elders in het land. Ook zij hebben een 24/7 hulplijn 0036-14653100).
- Dr Rose is een kliniek en privaat ziekenhuis op het Széchenyi István tér 7, vlak bij de Kettingbrug. Behalve ambulante hulp worden er ook kleinere operaties gedaan die een kort verblijf vereisen. Normaal gaat alles op afspraak, maar de kliniek heeft ook een 24/7 hulpnummer: 003613776737.
- De Swiss Clinic  in het 12de district in Buda, op de Táltos utca 15/B 24/7 stuurt na een belletje naar de hulplijn (0036 30 992 0387) een dokter aan huis langs en zorgt bij eventuele ziekenhuisopname voor een voorrangsbehandeling. Hun auto's zijn uitgerust als een soort semi-ambulance.
- Het Robert Károly privaat ziekenhuis op de Lehel utca 59, gebouw C in Pest is waarschijnlijk eerder van belang voor mensen die langere tijd in Boedapest verblijven, want het ziekenhuis is vooral gespecialiseerd in vrouwengezondheid. Het heeft een bevallingscentrum, maar doet ook galblaasoperaties en spataderbehandelingen.

Helaas zijn privéklinieken geen optie bij echte noodgevallen. Lang niet alle Hongaarse ziekenhuizen hebben een eerste hulp-afdeling. Een ziekenhuis in Boedapest dat dat wel heeft, is het Péterfyziekenhuis op de Fiuméi utca 17. Vraag naar traumatologie. Ook het Szent-János Kórház in Boeda, Diós árok 1-3, heeft een afdeling traumatologie.
Voor wie een ambulance nodig heeft, het Europese noodnummer 112 werkt ook in Hongarije. Bij dat noodnummer zou ook altijd iemand aanwezig moeten zijn die Engels spreekt. De ambulancedienst is ook direct bereikbaar onder 104 of 00361350 0388. Er is ook een private ambulancedienst (003613955565). Die laatste is ook in staat om repatriëring te organiseren. 
Ambulances brengen een patiënt over het algemeen naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Dat is vervelend, want in Boeda is dat bijvoorbeeld haast onvermijdelijk het grote, maar zeer verouderde János Kórház.

Een tip: vraag in een gewoon ziekenhuis of ze een hotelafdeling hebben. De ervaring leert dat de verzorging daar veel beter is, niet alleen omdat de afdeling (en het eten) beter zijn ingericht, maar ook omdat er naar verhouding veel meer personeel rondloopt. Om de kosten hoef je het niet te laten, die zijn naar verhouding zo laag dat ook de Nederlandse basisverzekering er waarschijnlijk niet over zal piepen, al is het misschien verstandig de verzekeraar daar even over op te bellen.

Tandartsen

Een van de meest voorkomende redenen om op vakantie een dokter op te zoeken, is kiespijn. Niet leuk, maar gelukkig zijn de tandartsen in Boedapest over het algemeen goed en goedkoop, zo goed en goedkoop dat zich inmiddels een echt tandartstoerisme heeft ontwikkeld. De lijst met tandartsen die een buitenlandse taal spreken is te lang om hier te geven, maar toch een paar tips:
Kiralydent op de Kiraly utca 14 in het zesde district is iedere dag open van 7.30 's ochtends tot 22 uur. Tel: 003614111511 of 0036-309714812
Eerder genoemde Firstmed-kliniek heeft een tandheelkundige praktijk,
Bij deze nog  een lijst met andere tandartsen die worden aanbevolen. 

Apotheek

Wie buiten de normale openingstijden medicijnen nodig heeft, kan terecht bij een van de apotheken die dienst heeft. Helaas verschilt dat van dag tot dag. Hier vind je een overzicht van dienstdoende apotheken in Boedapest. Wie buiten de hoofdstad een apotheek nodig heeft, moet hier klikken. 
De dienstdoende apotheken hebben over het algemeen een speciaal luikje in de deur waar je na normale openingstijd moet aanbellen. Je wordt niet binnengelaten, maar moet je medicijn bij dat luikje bestellen.

3 comments:

Martine said...

Dank je voor deze nuttige info. Wij verblijven vaak met jeugdgroepen in Boedapest. Gelukkig nog nooit gebruik moeten maken van een dokter of dergelijke, maar nu weten we in elk geval waar we moeten zijn, mocht het wel nodig zijn. Super !

Anonymous said...

Vandaag zijn we keurig geholpen aan het Péterfyziekenhuis op de Fiuméi utca 17. Zorg wel dat je navigatie de juiste Fiuméi utca neemt, in de buurt van ArenaMall. Onze dochter van 13 had haar enkel erg verstuikt, maar de arts (van de kinderafdeling) nam geen risico en liet röntgenfoto's maken. Consult was ook in het Engels. Gelukkig geen fractuur. Pasje van de verzekering en paspoort waren voldoende. Brief voor huisarts, wel in het Hongaars, maar we hoeften geen nota te betalen. Een goede ervaring rijker.

Anonymous said...

Ik heb afgelopen week een miskraam gehad in Boesapest. De zorg was een grote nachtmerrie. Tot 3 keer toe moeten een infuus opnieuw prikken, onbeschoft personeel (boos worden omdat ik flauw aan het vallen was), héél onhygiënisch (infuus prikken met blote handen en zelfde naald 2 keer gebruiken), bloed dat langs mijn arm liep aan het bed vegen, mij forceren een document te tekenen die ik niet verstond (Hongaars), … een echte nachtmerrie dus. Nooit nog kom ik terug naar dit land…