Een reis aan het voorbereiden naar Boedapest of Hongarije? Zakelijke of verhuisplannen? Een schoolproject?
Als voormalige correspondenten en gidsen helpen we u graag om wijs te worden uit dit land met zijn bewogen geschiedenis, boeiende cultuur en uitzonderlijke taal, via lezingen in kleiner en groter gezelschap of praktische hulp bij de organisatie van reizen. Daarnaast zijn we beschikbaar als reisbegeleiders.

26 October 2015

Tips voor opera, concert en andere voorstellingen

Foto Runa Hellinga
Opera, centrale hal
Wie pas in Boedapest bedenkt dat het toch wel leuk zou zijn om de opera of een concert te bezoeken, loopt een groot risico dat de voorstellingen uitverkocht zijn. Opera en concerten zijn populair in Hongarije, onder Hongaren zelf, maar zeker ook onder toeristen, en de naar verhouding aangename prijs van de kaartjes heeft daar zeker veel mee te maken. Bovendien is de Opera een prachtig gebouw, en alleen dat al maakt een bezoek de moeite waard. Dat geldt trouwens ook voor de recent schitterend opgeknapte Liszt Ferenc Academie.
Maar, zoals gezegd, je moet er vaak snel bij zijn om kaartjes te bemachtigen. Gelukkig kan dat tegenwoordig online. Er zijn meerdere Hongaarse online boekingssites, maar sommige daarvan zijn uitsluitend in het Hongaars. De meest bekende, en voor buitenlanders de meest toegankelijke, is zonder enige twijfel Jegymester (Kaartjesmeester, of Kaartjesvakman). Geheel tweetalig, en met tal van zoekfuncties: op datum, op soort voorstelling of evenement of op de plaats waar het evenement plaatsvindt. Jegymester is ook de plek waar je vooraf bezoeken aan het parlement kunt boeken. 
Betaling loopt per creditcard, waarbij je als gebruiker kunt kiezen of je via de OTP of de CIB wilt betalen. Beide zijn betrouwbare Hongaarse banken. Bij boeking via de site betaal je een klein bedrag (200 forint, pakweg 65 eurocent) boekingskosten.
Het grootste nadeel van Jegymester is dat je er weinig te weten komt over de aard van de voorstelling. Bovendien beschikken online ticketverkopers niet altijd over alle beschikbare plaatsen, omdat die verdeeld worden onder verschillende online boekingsorganisaties. Wie meer over bepaalde voorstellingen wil weten, kan beter kijken op de sites van de betreffende instellingen zijn. Op die sites is ook altijd de mogelijkheid om kaartjes te boeken.

Een paar nuttige sites. 

De Opera. Website met nieuws over de opera zelf en met veel informatie over programma en voorstellingen. Even oppassen, want de site geeft niet alleen informatie over voorstellingen van de Opera op de Andrassy út, maar ook van het Erkel Színház, een modern theater in het achtste district en als gebouw voor toeristen niet erg interessant. Boeken loopt via een link naar Jegymester. 
Behalve opera brengt de Opera dansvoorstellingen en soms ook musicals. De meeste opera's zijn in Hongaars, met boventiteling in het Engels, maar soms zijn er ook buitenlandse voorstellingen. 
Foto Runa Hellinga
Fresco in de hal van de Liszt Ferenc Muziekacademie
Wie geen opera wil bezoeken, vindt op de website een link naar een virtuele rondleiding door het gebouw. Verder heeft de opera twee keer per dag, om drie en om vier uur, echte rondleidingen en kun je de hal van het gebouw gewoon inlopen voor een bezoek aan de souvenirwinkel en het recent geopende Operacafé.

Liszt Ferenc Muziekacademie. De universitaire muziekopleiding van Boedapest werd gesticht door componist Frans Liszt (Liszt Ferenc) en is gevestigd in een prachtig gerestaureerd pand op het Liszt Ferenc tér. De website biedt, behalve een programmaoverzicht, ook interviews met artiesten. De academie heeft twee concertzalen, de Grote Hal en de Solti Hal, Ook worden er concerten georganiseerd in de Oude Academie, het oorspronkelijke gebouw op de Vörösmarty u. 35. waar Frans Liszt zijn muziekacademie oprichtte. 
Het programma-aanbod is gevarieerd, van klassieke muziek tot jazz, volksmuziek en kleinschalige opera. De multimediapagina biedt onder meer een virtuele tour door het gebouw. Er zijn af en toe ook gratis voorstellingen, bijvoorbeeld van afstuderende studenten.
Het online boekingssysteem werkt via een eigen site en is niet helemaal perfect: je moet een paar keer klikken om echt bij de online boeking uit te komen, en de laatste keer beland je op een Hongaarse pagina, met onderaan een button met 'online jegyvasárlás' naar de boekingssite.

Foto Runa Hellinga
Hal va het Paleis der Kunsten
MÜPA. Het Paleis der Kunsten is gevestigd in een modern gebouw aan de Donau, bij de Rakóczibrug in het negende district. Modern is misschien niet iets smaak, maar voor wie van moderne architectuur houdt, is MÜPA zeker een bezoek waard. Er is een redelijke kunstboekhandel in de hal gevestigd en een café waar je voor de voorstelling een eenvoudig hapje kunt eten. MÜPA ligt wat ver van de stad, maar tram 2 stopt naar het theater, en in de kelder zit een gratis parkeergarage.
Het gebouw valt 's avonds vanuit de verte op, omdat in de muren ledlampjes verwerkt zijn die regelmatig van kleur veranderen.
In hetzelfde gebouw zit het Ludwig Museum voor contemporaine kunst. De grote zaal heeft een zeer fraaie akoestiek en MÜPA heeft een grote zaal en een kleinere, de Bartokzaal. Het programma-aanbod varieert van klassieke en moderne muziek en opera tot dans, modern circus toneel en zelfs films. Er zijn speciale voorstellingen voor jongeren en zelfs babyconcerten. De multimediasite biedt onder meer toegang tot live streams van concerten en tot video's.
MÜPA heeft een zeer overzichtelijke kalender en een simpel werkend eigen online boekingssysteem.

No comments: