Maak kennis met de cultuur en tradities van de bruisende hoofdstad Boedapest én de natuur van het Hongaarse platteland met onze op maat gesneden programma’s. U beslist wat u wilt, wij regelen het. Stadswandelingen rond diverse thema’s in Boedapest, natuurwandelingen door het natuurgebied langs de Donau of in het heuvelland rond het stadje Vác, een half uur van Boedapest vandaan, fietstochten op het Szentendre-eiland, uitstapjes in de Donaubocht met auto, fiets of boot. Ook verzorgen we concert- en theaterkaarten en andere reserveringen.
Verder bieden wij vlakbij Boedapest, in het barokke stadje Vác, een appartement
direct aan de Donau te huur aan. Het is geschikt voor twee tot zes personen en een perfecte uitvalsbasis voor gezinnen met kinderen of voor mensen die een bezoek aan de hoofdstad willen combineren met wandelen en fietsen in de natuur.
Kijk bij onze rondleidingen en fietstochten door Boedapest of leg ons uw wensen voor uw reis voor, zodat we kunnen kijken of we daar een programma mee kunnen maken.

26 January 2014

Fotohuis Mai Manó


Hongarije heeft een aantal internationaal zeer bekende fotografen voortgebracht zoals Robert Capa, Éva Besnyö, Brassaï, László Moholy-Nagy, André Kertész en Jutka Róna. Geen wonder dat er vaak fototentoonstellingen worden georganiseerd en dat er nu (eindelijk) gedacht wordt over een nieuw te bouwen nationaal filmmuseum bij het Heldenplein in Boedapest. Voor wie er net niet is als er een tentoonstelling loopt en ook niet wil wachten op dat museum (op zijn vroegst klaar in 2018) is er altijd het Mai Manó “Huis van de Fotografie” aan Boedapest’s Klein Broadway, de Nagymezö straat 20 (zijstraat van de Andrassy Boulevard).

Als fotogalerie is het zeer bescheiden: er is een beperkte tentoonstellingsruimte en de kwaliteit van het gebodene is erg wisselend (hoewel er soms prachtig werk tussen zit). Maar de winkel in het Mai Manó is altijd de moeite waard en een perfecte plek voor het vinden van een mooi (afscheids)cadeau over Boedapest voor familie en vrienden (fotoboeken, foto’s in diverse formaten, briefkaarten).
Het gebouw zelf, in 1894 gekocht en verbouwd door de keizerlijke hoffotograaf Manó Mai (Emanuel May) die hier woonde en werkte, is een pareltje. Het heeft een bont gedecoreerde neorenaissance gevel waarin vooral de naar voren stekende erker op de tweede verdieping opvalt. Daar liet Mai een speciale fotografiestudio bouwen met heel veel glas zodat er altijd veel natuurlijk licht binnenviel.
De entree (naast het Mai Manó café op de begane grond) is merkwaardig laag met een bijna barokke trap die naar de winkel op de bel-etage voert. Op de eerste en tweede verdieping zit aan de voorkant de galerie die u zult moeten bezoeken om ook de oude fotostudio van binnen te kunnen bekijken. Daar staan onder meer een aantal oude fotoapparaten uit begin 20e eeuw en kunt u de twee zijwanden van de erker bewonderen met hun classicistische decoraties die als achtergrond dienden bij de portretfoto’s die Mai maakte. Aan de achterkant van het gebouw zetelen de kantoren van het museum en van o.a. de Vereniging van Hongaarse Fotografen (geopend op weekdagen – ook maandag! – van 14-19 uur, in het weekeinde van 11-19  www.maimano.hu).

Bruno Bourel  in de CEU
Onder de titel “Buffet a Glace” (Jégbüfé/Ijssalon) exposeert Bruno Bourel van 27 januari tot 28 februari 2014 in de CEU universiteit. Bourel is een Franse fotograaf die sinds 1993 in Boedapest woont en werkt. Hij is o.a. bekend van de sfeervolle zwart-wit fotobriefkaarten over Boedapest en zijn inwoners (Central European University, Nádor utca 9, Tentoonstellingszaal 1e verdieping).

No comments: