Een reis aan het voorbereiden naar Boedapest of Hongarije? Zakelijke of verhuisplannen? Een schoolproject?
Als voormalige correspondenten en gidsen helpen we u graag om wijs te worden uit dit land met zijn bewogen geschiedenis, boeiende cultuur en uitzonderlijke taal, via lezingen in kleiner en groter gezelschap of praktische hulp bij de organisatie van reizen. Daarnaast zijn we beschikbaar als reisbegeleiders.

4 May 2016

Tolwegen en verkeersboetes

Op alle rode wegen moet betaald worden
Hongarije kent, net als veel Europese landen, een systeem van tolwegen. Daar vallen alle snelwegen onder, maar ook een aantal tweebaans-autowegen. De wegen worden aangeduid met een bord met daarop het woord 'matrica/vignette'. Matrica betekent letterlijk sticker, maar dat is een restant van het verleden, toen je inderdaad een sticker op je ruit moest plakken en er tolhuisjes waren om dat te controleren. Tegenwoordig komt aan het hele systeem geen sticker meer te pas. Ook geen tolhuisjes, trouwens.
Je koopt een virtuele sticker bij benzinestations, en daarbij wordt je kenteken geregistreerd. De tiendaagse tol voor een personenauto kost 2975 forint (pakweg 9,5 euro) voor tien dagen (de kortste termijn) en 4780 forint (15,50) voor een maand. Een busje of camper betaalt 5950 forint (ruim 19 euro) voor tien dagen of 9560 forint (haast 31 euro) voor een maand.
Handig aan het feit dat de tol puur virtueel is, is dat je hem ook op het internet kunt kopen. Er zijn meerdere bedrijven die die service bieden. Je betaalt weliswaar een klein bedrag extra, maar daar staat het gemak tegenover dat je niet aan de grens hoeft te stoppen. Sommige websites bieden de tol ook in euro's aan. Dat is géén verstandig idee, de prijs die ze dan berekenen, is zeer ongunst. Bij e-autopalyamatrica kun je je niet vergissen, dat bedrijf biedt de stickers uitsluitend in forinten aan. Let er bij het definitieve afrekenen op dat je ook dan echt in forinten betaalt, niet in euro's. Dat is een stuk gunstiger.
De normale tol is geldig in het hele land. Daarnaast bestaan er ook nog provinciale stickers. Die zijn net als de landelijke stickers puur virtueel. kosten 5000 forint (ruim 16 euro) voor personenauto's en zijn een heel jaar geldig. De meeste toeristen hebben er niet veel aan, maar wie toevallig regelmatig in het westen van het land moet zijn en slechts in één provincie de snelwegen gebruikt, kan met zo'n jaarsticker goedkoper uit zijn. Er zijn natuurlijk ook nationale jaarstickers. Die zijn vooral de moeite waard voor mensen die vaak in Hongarije zijn en regelmatig door het land rijden.
Langs de snelweg staan, op wisselende plekken, controleauto's die van iedere auto nagaan of het kenteken in het systeem zit. Zo nee, dan volgt een boete die bij personenauto's rond de 46 euro bedraagt als je binnen dertig dagen betaalt, maar oploopt tot haast 200 euro als je die termijn overschrijdt. 
Aangezien de controleauto's je niet ter plekke aanhouden, wordt de boete opgestuurd naar het huisadres. In principe ben je niet verplicht zo'n thuis toegestuurde buitenlandse boete te betalen, maar dat kan ertoe leiden dat je in een Europees opsporingsregister komt te staan en dat je de eerst volgende keer dat je een grenscontrole passeert (bijvoorbeeld op een vliegveld) wordt als wanbetaler aangehouden.
Er zijn natuurlijk nog andere manieren waarop je een boete kunt oplopen. Een daarvan is met een glaasje op achter het stuur zitten. En dan echt één glaasje op. De Hongaarse wet is wat dat betreft heel streng: 0 promille is de norm, alles daarboven levert een boete en grote problemen op. Veel Hongaren zullen dan ook geen druppel aanraken, zelfs niet als ze weten dat ze pas over vier uur moeten rijden, wat in principe voldoende tijd is om een glas wijn of bier weer uit het systeem te verwijderen.
Snelheidsovertredingen zijn uiteraard ook aanleiding voor boetes, maar ook rijden zonder licht buiten de bebouwde kom levert al snel een boete van 5000 forint (16 euro) op. Vooral bij mooi weer staan agenten graag op onverwachte plekken, liefst na een bocht, met het uitdrukkelijke doel om boetes te innen. Normaal gesproken blijft de eerste vijf minuten volslagen onduidelijk waarom ze een auto hebben aangehouden en komt het hoge woord er pas uit nadat alle papieren zijn gecontroleerd: "U heeft geen licht aan." Of je bent niet totaal gestopt bij een stopteken, geen snelheid geminderd bij een snelheidsbeperking, linksaf geslagen waar het niet mag (voor in Boedapest een probleem) of je bent over een gesloten middenstreep gereden. 
Niet betalen in een betaald parkeerzone in Boedapest (dat wil zeggen, het grootste deel van de stad) is ook vragen om problemen. De controleurs zijn buitengewoon actief en vaak heb je maar luttele minuten om je parkeerkaart te kopen, Met een beetje pech krijg je niet alleen een boete, maar ook een klem. Dat een parkeermeter het niet doet, is helaas geen excuse, dan wordt je geacht naar de volgende te gaan.
Een andere manier om geld kwijt te raken is parkeren op een plek waar het niet toegestaan is (een laad- en loszone, een bocht of invalidenparkeerplaats). Vaak is het moeilijk te zien dat je ergens niet mag staan, omdat het betreffende bord een beetje verborgen tussen boomtakken staat. Het verhaal gaat dat parkeerwachten dat soort plekken speciaal in de gaten houden om niets vermoedende automobilisten geld afhandig te maken. Waar of niet, een boete heb je in ieder geval zo te pakken.

1 comment:

Unknown said...

Handige post! Mijn broer heeft sinds een maand geleden zijn rijbewijs gehaald. Hij is nu een stedentrip aan het plannen die hij met de auto wil gaan doen. Een van de steden waar die langs wil rijden is.. inderdaad, Boedapest en daarmee Hongarije. Ik zal hem dit zeker laten lezen!