Een reis aan het voorbereiden naar Boedapest of Hongarije? Zakelijke of verhuisplannen? Een schoolproject?
Als voormalige correspondenten en gidsen helpen we u graag om wijs te worden uit dit land met zijn bewogen geschiedenis, boeiende cultuur en uitzonderlijke taal, via lezingen in kleiner en groter gezelschap of praktische hulp bij de organisatie van reizen. Daarnaast zijn we beschikbaar als reisbegeleiders.

17 July 2015

Voor warme zomerdagen: Hongaarse limonadé

Hongaarse limonade
Het is waarschijnlijk het meest opvallende drankje op ieder terras in Boedapest: limonadé, limonade dus, Grote glazen, soms wel een halve liter, meestal gevuld met een gele drank en stukjes citroen, sinaasappel, limoen, of soms munt of bosvruchten. Plus een rietje. Ze ogen feestelijk, en goed gemaakt is het een perfecte dorstlesser. 
Limonadé is zo alom verkrijgbaar dat het moeilijk voorstelbaar is dat je er tien, vijftien jaar geleden bij de meeste restaurants vergeefs om gevraagd zou hebben. Inmiddels is het een Hongaarse klassieker, een zomertraditie die niet meer weg te denken is.
Voor Nederlanders is limonade simpelweg siroop met water en vooral een drankje voor kinderen. Maar de Hongaarse limonade wordt (meestal) vers gemaakt van citroen-, sinaasappel of limoensap (of een mengsel daarvan), aangevuld met water, suikersiroop en de feestelijk ogende stukjes fruit. Wat je dan krijgt, staat op de kaart als 'klassieke limonade'. 
De drank is niet erg zoet, wat hem extra verfrissend maakt. Wie suiker liever laat staan, kan trouwens ook om limonade zonder suikerstroop vragen. Dan moet je wel van zuur houden, uiteraard. Een deel van de populariteit is verklaarbaar uit het feit dat limonade een prima alternatief is voor een pilsje of een glas wijn, spannender dan een glas water, niet zo zoet als frisdrank en afwisselend van smaak. Dat is natuurlijk zeer welkom in een land waar je geen druppel mag drinken als je nog moet rijden.
Tegenwoordig wordt limonade in allerlei smaken aangeboden. De basis is dezelfde, maar de suikersiroop wordt vervangen door een goede kwaliteit limonadesiroop, of er worden ingrediënten als vers geraspte gember, groene thee, munt of bosvruchten aan toegevoegd. Watermeloen is ook een smaak die je steeds vaker tegenkomt. Een echte aanrader is vlierbloesemlimonade (bodzavirág). Daarvoor worden de bloemen een dag lang getrokken met citroen en suiker. Het levert een zeer geurige siroop op.
De eerlijkheid gebiedt te zeggen: niet overal is limonadé even goed. Er zijn ook wel plaatsen die het zichzelf makkelijk maken en gewoon een kwak siroop met water aanlengen. Meestal drijft er dan ook niet meer dan een enkel schijfje citroen in het glas. Maar dat zie je snel genoeg en gelukkig zijn dat uitzonderingen.  

No comments: