Maak kennis met de cultuur en tradities van de bruisende hoofdstad Boedapest én de natuur van het Hongaarse platteland met onze op maat gesneden programma’s. U beslist wat u wilt, wij regelen het. Stadswandelingen rond diverse thema’s in Boedapest, natuurwandelingen door het natuurgebied langs de Donau of in het heuvelland rond het stadje Vác, een half uur van Boedapest vandaan, fietstochten op het Szentendre-eiland, uitstapjes in de Donaubocht met auto, fiets of boot. Ook verzorgen we concert- en theaterkaarten en andere reserveringen.
Verder bieden wij vlakbij Boedapest, in het barokke stadje Vác, een appartement
direct aan de Donau te huur aan. Het is geschikt voor twee tot zes personen en een perfecte uitvalsbasis voor gezinnen met kinderen of voor mensen die een bezoek aan de hoofdstad willen combineren met wandelen en fietsen in de natuur.
Kijk bij onze rondleidingen en fietstochten door Boedapest of leg ons uw wensen voor uw reis voor, zodat we kunnen kijken of we daar een programma mee kunnen maken.

20 August 2013

Niet meer gratis: het parlement

Bladgoud rond de wc-deur
Een bezoek aan het Hongaarse parlement is zeker de moeite waard. Het is het duurste gebouw dat ooit werd gebouwd in Hongarije, en dat zie je van binnen nog beter dan van buiten. Het is er letterlijk alles goud dat blinkt: er is iets van veertig kilo bladgoud verwerkt in het interieur, plus een half miljoen halfedelstenen. Verder vind je talloze beeldhouwwerken, schilderijen en mozaïeken van de meest vooraanstaande Hongaarse kunstenaars van het einde van de 19de eeuw. Er is feitelijk geen plekje in het gebouw onversierd gelaten, tot en met de wc's aan toe. In de centrale hal kun je bovendien de Hongaarse kroon bewonderen, overigens een wat vreemd voorwerp in een parlement van een republiek.
In het verleden was de toegang gratis. Dat was plezierig, maar had ook zijn nadelen, want je had wel een kaartje nodig, en daar was niet zo makkelijk aan te komen. Vooraf bestellen ging niet, tenzij je tot een groep behoorde. Je moest je 's ochtends aanmelden, en kreeg dan een kaartje voor een bepaald tijdstip die dag. Dat betekende twee keer wachten. Gewoon ergens midden op de dag op de bonnefooi langslopen in de hoop dat je nog een plekkie bij een rondleiding vond, was erg riskant. Een andere optie was met een tourorganisatie in zee gaan, maar die vroegen behoorlijke bedragen voor een rondleiding die ze niet eens zelf gaven en die in principe gratis was.
Inmiddels is het bezoek niet meer gratis. Jammer misschien, maar het voordeel is wel dat je tegenwoordig kaartjes vooraf kunt kopen. En dat moet je ook ruim op tijd doen, want anders zijn de rondleidingen uitverkocht. Tickets boeken kan online bij Jegymester. Je hebt er wel een creditcard voor nodig. Het kan soms gebeuren dat rondleidingen op zeer korte termijn worden afgelast in verband met officiële activiteiten in het parlement. In dat geval garandeert Jegymester dat het geld wordt teruggestort.
Wie vooraf niet heeft geboekt, kan zijn geluk nog ter plekke beproeven bij het ticketoffice van het parlement zelf, dat in verband met de verbouwingen van het Kossuthplein tijdelijk is ondergebracht in het etnografisch museum (Néprajzi Muzeum)tegenover het parlement.
Een andere optie is nog steeds het inschakelen van een toerorganisatie, maar die vragen forse bedragen, tot 25 euro, voor een ticket dat EU-burgers feitelijk niet meer dan 1750 forint (pakweg zes euro) hoeft te kosten. Jongeren tot 24 jaar betalen 875 forint, kinderen onder de zes zijn gratis. Niet-EU-burgers betalen het dubbele.  Bij het betreden van het gebouw is een veiligheidscontrole waar de identiteit wordt gecontroleerd, dus smokkelen met leeftijd of nationaliteit kan niet. Een waarschuwing: wie zijn paspoort of identiteitskaart vergeet, komt er niet in.
Op de website van het parlement is een overzicht te vinden van prijzen, openingstijden en een schema van de rondleidingen in diverse talen (waaronder helaas geen Nederlands).

No comments: