Maak kennis met de cultuur en tradities van de bruisende hoofdstad Boedapest én de natuur van het Hongaarse platteland met onze op maat gesneden programma’s. U beslist wat u wilt, wij regelen het. Stadswandelingen rond diverse thema’s in Boedapest, natuurwandelingen door het natuurgebied langs de Donau of in het heuvelland rond het stadje Vác, een half uur van Boedapest vandaan, fietstochten op het Szentendre-eiland, uitstapjes in de Donaubocht met auto, fiets of boot. Ook verzorgen we concert- en theaterkaarten en andere reserveringen.
Verder bieden wij vlakbij Boedapest, in het barokke stadje Vác, een appartement
direct aan de Donau te huur aan. Het is geschikt voor twee tot zes personen en een perfecte uitvalsbasis voor gezinnen met kinderen of voor mensen die een bezoek aan de hoofdstad willen combineren met wandelen en fietsen in de natuur.
Kijk bij onze rondleidingen en fietstochten door Boedapest of leg ons uw wensen voor uw reis voor, zodat we kunnen kijken of we daar een programma mee kunnen maken.

10 April 2013

Van en naar het vliegveld: taxi, bus of minibus?

Taxi, minibus, gewone bus? Een trein heeft het vliegveld niet, maar wie op Liszt Ferenc Airport in Boedapest landt, heeft keuze te over om de stad in te komen. En vreselijk duur hoeft het niet te zijn.

Vliegveld Budapest
Voor veel mensen is de taxi de meest voor de hand liggende oplossing, zeker als je met een paar mensen bent. Jaren geleden leek het voor de ingang van het vliegveld een beetje op het wilde westen, met taxichauffeurs die elkaar verdrongen om de aandacht van de passagiers te trekken, en als je pech had, kon de rekening bij het hotel wel eens de eerste tegenvaller van de vakantie worden. Maar die tijden zijn voorbij. Tegenwoordig is er nog maar één taxibedrijf dat klanten bij het vliegveld mag oppikken, en de prijzen zijn streng gereguleerd. Je betaalt een aantal zones, naar gelang waar je heen moet. Bij de vertrekhal staat een cabine van Fötaxi, waar je als klant een voucher koopt. Die voucher geef je af aan de chauffeur. 
Voor de meeste bestemmingen in Pest komt een rit op rond 5900 tot 6500 forint (22 tot 24 euro) uit. Je kunt in euro's betalen, maar het is voordeliger om in het vliegveld forinten te wisselen of, verreweg het simpelste, ze uit de geldautomaat te halen, wat met iedere pinpas kan. Wie contante euro's wil wisselen, moet dat na de douane doen: de koers bij het wisselkantoor in de bagagehal is aanzienlijk ongunstiger. Maar pinnen is het simpelste, ook tijdens de rest van het verblijf. Met een pinpas kun je ook in veel winkels gewoon betalen.
Geld wisselen is zeker nodig voor de goedkoopste optie om de stad in te komen: de stadsbus 200E, die stopt tussen de aankomsthallen van 2A en 2B. Buskaartjes zijn verkrijgbaar bij het postkantoor en de Relay-krantenkiosken op het vliegveld. Ze kosten 320 forint. Kaartjes zijn ook in de bus te koop, maar dan zijn ze duurder. Koop meteen een paar kaartjes, want de bus rijdt niet verder dan het metrostation Kőbánya. Daar vandaan gaat metro M2 de stad in, en om over te stappen moet je opnieuw afstempelen. Wie van plan is veel met het openbaar vervoer te gaan, doet er dan ook goed aan zo snel mogelijk een dag- of meerdagenkaart aan te schaffen.

De stadsbus rijdt tussen vier uur 's ochtends en 11 uur 's avonds. Wie heel laat arriveert, kan gebruik maken van een nachtbus, maar tegen die tijd is de taxi waarschijnlijk een betere optie, vooral omdat je ook bij de nachtbus een keer moet overstappen om de stad in te komen. Stadsbus 200E doet ook het treinstation Ferihegy aan, maar dat is nauwelijks interessant voor mensen die naar het centrum moeten. Alleen wie buiten Boedapest moet zijn, zal daar mogelijk iets aan hebben.
Voor wie alleen reist, of juist in een iets grotere groep, en de voorkeur geeft aan vervoer van deur tot deur, is de airportshuttle-service interessant. Voor twee of drie mensen is het prijsverschil tussen de taxi en deze minibus niet zo groot, en de minibus heeft bovendien een nadeel: de busjes rijden pas als er voldoende passagiers in zitten, en zet iedereen vervolgens bij zijn adres af. Als je als laatste afgeleverd wordt, kan zo'n rit best lang zijn. Tickets zijn te krijgen bij de desk in de aankomsthal, of je kunt online vooraf reserveren. Dat laatste is vooral voor groepen interessant. Wie ook op de terugweg met de airportshuttle wil reizen, doet er slim aan meteen een retourticket te kopen, want dat is een stuk goedkoper.
Maar de taxi is voor de terugweg ook een interessante optie. Omdat taxibedrijven wel passagiers op het vliegveld mogen afleveren, is de concurrentie op de route ernaar toe behoorlijk groot. Budapest Taxi (00361-4333333) biedt vanuit het grootste deel van Pest al een transfer naar het vliegveld aan voor 4300 huf (vanuit Buda is het iets duurder). Ook de vliegveldtaxi Fötaxi is op de terugweg een stuk goedkoper dan op de heenweg.
Eén advies voor mensen die in een hotel verblijven: laat nooit het hotel een taxi bellen, maar bel altijd zelf. Hotels krijgen van de taxibedrijven een commissie als ze klanten aanbrengen, en die commissie, die betaalt de klant. Hoteltarieven zijn daarom extra hoog. En verder: het is gunstiger om een taxi te bellen dan hem op straat aan te houden. Taxibedrijven belonen trouwe klanten door ze een beter tarief aan te bieden. Citytaxi (003612111111) en het eerder genoemde Budapest Taxi staan over het algemeen bekend om hun goede service en Engelstalig personeel bij hun telefooncentrale.


6 comments:

Jan Schut said...

Wetenswaardig is dat het openbaar vervoer in Hongarije voor 65 plussers uit EU landen gratis is.

Runa Hellinga said...

Klopt inderdaad. Zorg er wel voor een identiteitsbewijs bij de hand te hebben, want daar kunnen controleurs op vragen. Voor een uitgebreider overzicht van de tarieven van het openbaar vervoer, zie http://www.boedapest-op-maat.com/search/label/Budapest%20Card

Anonymous said...

Superhandig deze informatie. Dank!

stef said...

Wij zijn van plan om deze zomer vanuit belgië naar boedapest te fietsen. Weet u of taxi's ook fietsen meenemen naar de luchthaven?

Runa Hellinga said...

Beste Stef,

Dat lijkt me onwaarschijnlijk. Taxi's zijn personenauto's, dus waar zouden ze die moeten stouwen? Maar je kunt natuurlijk altijd een taxibedrijf bellen, City taxi bijvoorbeeld, 003612111111. Ze spreken er Engels.

Flore Brouwer said...

En stef? Nemen ze fietsen mee? Ik ben erg benieuwd anders ga ik zelf ook wel even bellen.