Maak kennis met de cultuur en tradities van de bruisende hoofdstad Boedapest én de natuur van het Hongaarse platteland met onze op maat gesneden programma’s. U beslist wat u wilt, wij regelen het. Stadswandelingen rond diverse thema’s in Boedapest, natuurwandelingen door het natuurgebied langs de Donau of in het heuvelland rond het stadje Vác, een half uur van Boedapest vandaan, fietstochten op het Szentendre-eiland, uitstapjes in de Donaubocht met auto, fiets of boot. Ook verzorgen we concert- en theaterkaarten en andere reserveringen.
Verder bieden wij vlakbij Boedapest, in het barokke stadje Vác, een appartement
direct aan de Donau te huur aan. Het is geschikt voor twee tot zes personen en een perfecte uitvalsbasis voor gezinnen met kinderen of voor mensen die een bezoek aan de hoofdstad willen combineren met wandelen en fietsen in de natuur.
Kijk bij onze rondleidingen en fietstochten door Boedapest of leg ons uw wensen voor uw reis voor, zodat we kunnen kijken of we daar een programma mee kunnen maken.

5 March 2013

Zondagsmarkten: design en handvaardigheid

Zondagochtend in Boedapest: een slaperige stad met weinig vertier. Zo lijkt het althans, maar sinds een paar jaar zijn er op meerdere plaatsen in de stad zondagsmarkten die zich vooral specialiseren in design, handwerk en kunst.

Gozsdu udvar
Wie op zoek is naar modern Hongaars design, moet op zondag beslist naar de WAMP-design markt gaan, die sinds februari een vast huis heeft gevonden op de Vaci utca 1, in het hart van de stad, in het fraai gerestaureerde gebouw waar ooit een bank zat en na de val van het communisme de beurs van Boedapest. Dankzij de nieuwe huisvesting is WAMP nu iedere week geopend. Behalve design speelt eten ook en belangrijke rol op de markt en je vindt er curiosa als worteltaartjam, maar vooral veel kleding, sieraden en keramiek van jonge Hongaarse ontwerpers.
Vanaf midden maart gaat ook de kunst- en handwerkmarkt in de Gozsdu udvar (Gozsdu Hof) in het zevende district, in het hart van de Joodse wijk, weer open. Meer dan bij WAMP ligt de nadruk daar op handvaardigheid, zoals prachtige en zeer kleurige tassen van vilt en sieraden van bloemen, ingegoten in kunsthars. Er zijn handelaren met antiek, en Hongaarse kunstenaars die hun werk aanbieden. De markt wordt opgevrolijkt door muziekoptredens en wie moe is van het rondkijken, kan terecht bij groeiend aantal cafés en terrassen in de Gozsdu udvar.
Wie op zoek is naar typisch Hongaarse producten, kan op zondag terecht bij de Szimpla kert, ook in het 7de district. Szimpla kert is de bekendste ruïnetuin, een soort kroeg waar Boedapest langzamerhand wereldfaam mee begint te krijgen. Ruïnetuinen zijn meestal vrij tijdelijk, maar Szimpla bestaat al jaren en is inmiddels een instituut. Behalve gratis concerten organiseert het café op zaterdag ook een vlooienmarkt en op zondag een boerenmarkt, waar mensen van het platteland hun zelfgemaakte worsten, kazen, vruchten en siropen te koop aanbieden. Typisch voor de regio zijn gerookte kazen, maar ook gekruide geitenkazen worden steeds populairder. Tijdens de markt worden er ook workshops gegeven, bijvoorbeeld in kaasmaken.
Wie op zoek is naar een echte vlooienmarkt, kan terecht bij de Petőfi Csarnok (Petőfi Hal) in het Városliget  Daar wordt iedere zaterdag en zondag een vlooienmarkt gehouden, waar ook private handelaren hun waren aanbieden. Vroeg komen is wel het devies als je er echt iets interessants wilt vinden. 

1 comment:

karine verschueren said...

Bedankt voor het verstrekken van uw waardevolle informatie over de rommelmarkt. Wij geloven dat je veel inspanningen deze blog. Je moet echt een geweldige job gedaan door hier te posten.

rommelmarkten