Maak kennis met de cultuur en tradities van de bruisende hoofdstad Boedapest én de natuur van het Hongaarse platteland met onze op maat gesneden programma’s. U beslist wat u wilt, wij regelen het. Stadswandelingen rond diverse thema’s in Boedapest, natuurwandelingen door het natuurgebied langs de Donau of in het heuvelland rond het stadje Vác, een half uur van Boedapest vandaan, fietstochten op het Szentendre-eiland, uitstapjes in de Donaubocht met auto, fiets of boot. Ook verzorgen we concert- en theaterkaarten en andere reserveringen.
Verder bieden wij vlakbij Boedapest, in het barokke stadje Vác, een appartement
direct aan de Donau te huur aan. Het is geschikt voor twee tot zes personen en een perfecte uitvalsbasis voor gezinnen met kinderen of voor mensen die een bezoek aan de hoofdstad willen combineren met wandelen en fietsen in de natuur.
Kijk bij onze rondleidingen en fietstochten door Boedapest of leg ons uw wensen voor uw reis voor, zodat we kunnen kijken of we daar een programma mee kunnen maken.

3 October 2012

Gratis Boedapest: het parlement

Om het parlement kun je niet heen in Boedapest. Met zijn ligging aan de Donau en zijn opvallende neogotische bouwstijl is het een van de opvallendste gebouwen in de stad. Wie bij het zien aan de Westminster Abbey in Engeland denkt, heeft groot gelijk, want dat bouwwerk was een van de inspiratiebronnen van architect Imre Steindl. Het parlement werd eind negentiende eeuw gebouwd en moest tonen wat voor welvarende natie Hongarije destijds was.

Vergaderzaal in het Hongaarse parlement
Dat is gelukt: het is een ongelooflijk rijk bouwwerk, van binnen nog meer dan van buiten. Kosten noch moeite werden gespaard bij de decoratie, waarin onder meer 40 kilo bladgoud en een half miljoen halfedelstenen zijn verwerkt en waaraan alle belangrijke kunstenaars van die dagen hun bijdrage hebben geleverd. Sommigen vonden het destijds een beetje teveel van het goede en een enkele criticus had het over een papegaaienbouwwerk, maar indrukwekkend is het zeker.
Een bezoek is dan ook echt de moeite waard. Wat je te zien krijgt, is overigens niet de zaal waar het huidige Hongaarse parlement vergadert, maar zijn spiegelbeeld. Het parlement heeft namelijk twee gelijke vleugels. Het werd destijds gebouwd voor een Eerste en een Tweede Kamer, en het huidige Hongarije heeft er maar één. Een vleugel wordt gebruikt door de parlementariërs, de andere is open voor bezoekers.
Je vind op het internet tal van bureautjes die een tour in het parlement aanbieden, voor pittige prijzen. Ze vragen zo twintig euro per persoon. Maar direct naar het parlement gaan voor een rondleiding is een stuk goedkoper. Hongaren en EU-burgers kunnen het gebouw namelijk gratis in, al hebben ze wel een toegangskaartje nodig. Die zijn een kwartier voor het begin van iedere rondleiding verkrijgbaar. Inwoners van niet-EU-landen moeten wel betalen: 3500 forint (13 euro) voor volwassenen en 1750 voor studenten. Wie zegt dat EU-lidmaatschap niets oplevert?
Er zijn rondleidingen in diverse talen, die op verschillende uren vertrekken. Grotere groepen moeten een aparte rondleiding regelen. Het gebouw is in principe iedere dag te bezichtigen, maar rondleidingen worden (soms op het laatste moment) afgelast als er officiële plechtigheden plaatsvinden. Dat geldt niet alleen voor de individuele tochten, maar ook voor groepen die vooraf een afspraak hebben gemaakt.

Meer weten over de geschiedenis van het Hongaarse parlement? Lees Boedapest, een verhalende reisgids, van Runa Hellinga als eboek.

No comments: